Време је да Србија донесе исправну одлуку и усклади своју спољну и безбедносну политику са Европском унијом

Сада, када су одржани избори , Покрет 2035 наставља са својим активностима третирајући све учеснике у политичком животу Србије са једнаким критичким ставом, спреман да понуди нова и одржива решења.

Србија се, као део Европе и света налази у ситуацији сложених и тешких међународних односа. Пандемија Ковида 19 се прелила у кризу несташице сировина, енергије и хране. У таквом, сложеном и подељеном свету, Србија мора имати формиране институције односно Народну Скупштину и Владу како би спремна дочекала време које долази, на шта апелујемо да се што пре деси.

Покрет 2035, у складу са својим програмским и вредносним начелима сматра да Србија мора ускладити спољну и безбедносну политику са Европском унијом као стратешким партнером и као кандидат за чланство. То више није питање емотивног става и калкулисања, већ је реч о вредностима и националном интересу.

У својој суштини, пријем у чланство ЕУ значи да постајемо демократска земља са правилима која важе у уређеним развијеним земљама, или бар имамо велику шансу да то постанемо, уз инвестиције и очекивани економски развој.

Сматрамо да Српска напредна странка и њен председник, симулирају жељу за прикључењем Србије Европској унији, наводећи различите разлоге из прошлости, којима су и они сами допринели, како би тај процес што више одложили, док чекају промену светских околности које би допринеле њиховом дужем опстанку на власти. Од одговорности не могу побећи ни сви други учесници политичког и јавног живота, пропорционално свом утицају.

Такође сматрамо да би Европска унија требало да убрза процес приступања Србије ЕУ, као у случају Бугарске и Румуније некада, уз позитивне поруке и солидарност коју можемо очекивати у годинама које долазе због економске и енергетске несигурности.

У супротном, остаћемо изолована земља, заборављена од свих, са визама које се полако враћају у електронском облику, и испустићемо још једну прилику да постанемо нормално друштво.

Покрет 2035

  1. априла 2022.