Ako su advokati žrtve zloupotrebe pravosudnih institucija, šta da očekuju ostali građani?

Pokret 2035. najoštrije osuđuje način na koji je sprovedeno pritvaranje beogradskog advokata Čedomira Kokanovića. Bez želje da dajemo bilo kakvu pravnu ocenu rešenja kojem je Kokanoviću određen pritvor, ističemo zabrinutost jer je sud očigledno prenebregao da izrekne neku od blažih mera za obezbeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku. Takođe, izražavamo veliku bojazan povodom navoda Advokatske komore Beograda i pravnih stručnjaka da je u konkretnom slučaju bilo i kršenja zakona, kao i sprege pravosudnih institucija sa drugom stranom. Čedomiru Kokanoviću i njegovoj porodici pružamo apsolutnu podršku i pozivamo Osnovni sud u Novom Sadu da hitno ukine ovo rešenje i pusti na slobodu advokata Kokanovića.

Прочитај више »

Pola vuče napred, pola gura nazad

Kada bi postojala volja da se demokratija prioritizuje i vladavinski proces „upristoji“ i uvede u legalne kanale, odnosno da se primenjuju Ustav i zakoni, da bi Srbija kao država mogla da postane dobro i civilizovano mesto za pristojan život. Sve dok se to ne promeni Srbija će biti država iz koje se odlazi, što je i poslednji, zakasneli popis pokazao.

Прочитај више »

Moratorijum na biometrijski nadzor

U zemlji koja nazaduje po svim demokratskim kriterijumima, u kojoj vladavina prava još uvek nije zagarantovana građanima, transparentnost je nepostojeća forma, a zloupotreba policije i svega drugog konstanta poslednjih deset godina, nacrt ili predlog novog Zakona o unutrašnjim poslovima izaziva sumnju u namere vlasti.

Прочитај више »

Sloboda medijima

Napadi na medije i novinare, anonimne pretnje i brojne višemilionske tužbe protiv navodno oštećenih istinitim tekstovima, postaju svakodnevnica u Srbiji. Sve što ima prizvuk kritike ili svako ko istražuje marifetluke predstavnika vlasti na svim nivoima biva proglašen za izdajnika i lažova, uz izvrtanje istine na primitivan način.

Прочитај више »

Treba li Srbiji predsednik?

Posle ovogodišnjeg institucionalnog sloma i nastavka kršenja Ustava u delu koji se odnosi na politički sistem i podelu vlasti, a koji ćemo sasvim sigurno gledati do sledećeg odmeravanja političkih snaga partija, verovatno 2024. godine, opet jednovremeno i pre ustavnog roka spajanjem izbora, moramo se ozbiljno zapitati ima li smisla bilo kakva dalja uloga predsednika u našem političkom sistemu.

Прочитај више »

Government untill next snap elections

Now, being installed for a decade at power, when they distribute state money in private pockets successfully, when they hold positions for which they are not qualified and without any responsibility, their priority is the preservation of the power. Until new snap elections.

Прочитај више »

Vlada za prezimljavanje do novih izbora

Sada kada su uveliko zaseli na vlast, kada su uhodali šeme izvlačenja državnog novca u privatne džepove, kada su sebi obezbedili sinekure za koje nisu kvalifikovani, kada ni za šta ne odgovaraju, njihov prioritet može biti jedino očuvanje vlasti. Do novih izbora.

Прочитај више »

Još jedan nerazvojni budžet

Najviše zabrinjava redosled resora po visini sredstava koje troše u ovoj godini i budžetska marginalizacija jako bitnih resora koji bi mogli da sa više novca započnu određeno rešavanje problema i trasiraju nove puteve razvoja zemlje.

Прочитај више »