Партијски картел перфидно мења Закон о локалним изборима

Власт се досетила да, уз помоћ својих сателита, повећа број потписа за кандидовање изборних листа на локалним изборима, који обухватају и београдске који су тренутно актуелни. Предлогом Закона о локалним изборима који се налази у процедури за усвајање, у члану 43, предвиђено да се за кандидовање листе број потписа утврђује у односу на број бирача у одређеној општини.

Досадашња пракса је била другачија и, ако се не промени, омогућава политичку конкуренцију. Број потписа бирача за листу се одређује по одборнику, за једног одборника потребно је 30 потписа бирача, а на листи се може наћи најмање трећина одборника. Ако би се предлог закона усвојио то ће значити да ће организације, странке или групе грађана које би предложиле мањи број људи на листама, морати да обезбеде максималан предвиђен број потписа, што их ставља у положај неједнакости и чини изборну трку неравноправном. На пример, за београдске изборе, листа може имати 37 одборника, што са 30 пописника по одборнику износи 1110, а по предлогу закона тај број износи 3000. Тиме се практично онемогућава новим организацијама са неразвијеном организационом структуром да се кандидују на изборима. Веома перфидна подметачина која отежава кандидовање група грађана које се фокусирају на специфичне локалне проблеме, што је нормално у пропорционалном изборном систему.

С обзиром да у нашој земљи још има оних који мисле да је конкуренција само „реметилачки фактор” који „квари посао”, изгледа да је појединим странкама потребно да не само картелизују, него да у потпуности креирају и политичку сцену уништавањем или стварањем подобних или симулираних организација. Странке, тзв. праве опозиције се о овом питању не изјашњавају, што говори и о њиховом односу према могућности кандидовања листа на изборима.

Картел у политичком животу представља још једну препреку развоју демократског друштва. Неопходно је да свако има могућност да се слободно кандидује, као што свако треба да има могућност да слободно бира. Без нових људи, без слободног тржишта политичких идеја, без нових знања и нове енергије, свако друштво ће назадовати, а наше ће и даље таворити у нечему што се неће више звати политички живот него политичка жабокречина.