Власт ускраћује право кандидовања на изборима

У новом предлогу Закона о локалним изборима, који се налази у процедури за усвајање, у члану 43, предвиђено да се за кандидовање изборне листе у Београду, потписи скупљају на основу броја уписаних бирача. За Београд, као јединицу локалне самоуправе са преко 500000 становника предвиђено да се скупи 3000 потписа бирача за једну изборну листу.

Досадашња пракса је била другачија и, ако се не промени, омогућава политичку конкуренцију. Број потписа бирача за листу се одређује по одборнику, за једног одборника потребно је 30 потписа бирача. А постојала је могућност да се на листи нађе само трећина одборника. То је на случају града Београда изгледало овако: трећина одборника од 110 је 37, за 37 одборника потребно је укупно 1110 потписа, односно 30 потписа по одборнику.

Монопол у политичком животу представља још једну препреку развоју демократског друштва. Неопходно је да свако има могућност да се слободно кандидује, као што свако треба да има могућност да слободно бира. Без нових људи, без слободног тржишта политичких идеја, без нових знања и нове енергије, свако друштво ће назадовати, а наше ће и даље таворити у нечему што се неће више звати политички живот него политичка жабокречина.