Саопштење поводом одржаног референдума

Анализирајући догађаје везане за спровођење референдума као и последице резултата изјашњавања грађана и грађанки Републике Србије, Покрет 2035 указује на пропусте и нуди предлоге за следеће кораке у изградњи демократског и слободног друштва.

Тужна и непријатна је чињеница да је резултате референдума први саопштио Председник Републике Србије, у својству председника странке,  уместо да то учини представник Републичке изборне комисије што уз информације о пропустима, практично једнопартијских бирачких одбора, говори о неспособности  овог тела да организује обуку чланова бирачких одбора и за најједноставнији изборни процес са једним листићем и два понуђена одговора. Уважавајући ситуацију везану за пандемију, пропусти које су утврдили домаћи посматрачи су неприхватљиви за једно друштво које себе жели да сматра демократским. Због тога неопходна је професионализација и формирање сталне и независне институције, слободне од партијског утицаја која би професионално, самостално и слободно организовала изјашњавање грађана како на референдуму тако и на изборима.

Очекивано мала излазност  је последица различитих манипулативних кампања против уставних промена, којима је велики број грађана доведен у заблуду да се промене тичу и многих других ствари поред правосуђа, а власт, која је била неспособна да појасни грађанима значај њиховог учешћа у одлучивању  о положају правосуђа, покушава да  малу излазност и велики проценат одговора „не“ прикаже као своју демократичност која грађанима пружа слободу да не искористе своје право, па чак и члановима владајућих странака да гласају против званичних ставова странке.

Покрет 2035 је у свом предреферендумском саопштењу појаснио своје разлоге за подршку изменама Устава и са жаљењем констатује недовољно убедљиву подршку и заинтересованост грађана да правосуђе буде боље, чему највише доприноси садашња неодговорна политичка елита која не жели да гласаче информише о њиховим правима  и недостатак консензуса око важних друштвених питања.

Посебно је значајно што изостанак спровођења референдума на Косову и Метохији, Влада Републике Србије није предупредила благовременим дипломатским активностима као  и разрадом и припремом модела који би нашим суграђанима на КиМ омогли да искажу своје мишљење о уставним променама. Овај неуспех власти је посебно забрињавајући пред изборе који нам се ближе у априлу месецу.

Упркос  изнесеним недостацима и пропустима, сматрамо да је резултат референдума, ипак, добра основа која пружа више могућности да грађани и даље врше притисак  на државу да се систем реформише, да судије и тужиоци постану независни, а да грађани могу да остварују своја права  у складу са нашим водећим начелом да смо сви једнаки пред законом.

Покрет 2035 ће наставити свој рад и на томе да пратећи закони који следе након усвојених уставних амандмана, буду у складу са идејом уставних промена, а то је независност треће гране власти.